twitter
rss



        Τη Δευτέρα 27 Οκτωβρίου και ώρα 9:45 πραγματοποιήθηκε η γιορτή για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας .

        Αφού έγινε η παράδοση της σημαίας στους σημαιοφόρους της σχολικής  χρονιάς, στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες απήγγειλαν σχετικά ποιήματα, ανέβασαν απόσπασμα της θεατρικής παράστασης "Φον Δημητράκης" του Δημήτρη Ψαθά και από τη χορωδία ακούστηκαν τραγούδια των ημερών.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!



Ο «Φον Δημητράκης», το κορυφαίο έργο του Δημήτρη Ψαθά, που γράφτηκε το 1946 μέσα στην περίοδο της κατοχής, είναι μια σπαρταριστή σάτιρα πάνω σ’ ένα επίκαιρο θέμα: το πάθος για εξουσία.

"Τύποι προδοτών υπάρχουν πολλών λογιών" γράφει ο Δημήτρης Ψαθάς για τον ήρωά του. "Ο Φον Δημητράκης δεν είναι ο στυγνός προδότης που τραβά τον δρόμο του με πλήρη συνείδηση του έργου του. Είναι ο κωμικοτραγικός Ρωμιός πολιτικάντης που τους ειρηνικούς καιρούς απέτυχε και γελοιοποιήθηκε οικτρά ζητώντας την ψήφο του λαού, κι όμως τον καίει πάντα ο καημός ν ανέβει. Έναν τέτοιο τύπο είχα υπ’ όψιν μου πάντα ν’ ανεβάσω στη σκηνή. Τοποθετώντας τον μέσα στην κατοχή, είχα όλη την ευκαιρία να τον αναπτύξω και να τον φωτίσω, γιατί τους ανθρώπους αυτούς που τον καιρό της ελεύθερης ζωής αποδοκίμασε και γελοιοποίησε ο λαός, ήρθε ν’ αποζημιώσει η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάστηκε. Τα Υπουργεία, τις Νομαρχείες και τους Δήμους, τα καβαλούσε ο καθένας, αρκεί να ήταν πρόθυμος να πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο. Την πουλήσανε πολλοί που τους έκαιγε ο καημός της εξουσίας. Πρόσωπα απίθανα και γελοία χύμηξαν στ’ αξιώματα, την ώρα που ο Ελληνικός λαός αγωνιζότανε τον υπέρτατο αγώνα για τη λευτεριά του…".